Alles in en rond de school sprak mij aan

Justin Jansen
Leerkracht groep 7
KBS Op De Groene Alm

Justin Jansen (22) werkt sinds kort in groep 7 van KBS Op De Groene Alm in Leidsche Rijn. Na zijn afstuderen aan de Pabo (HU) had hij de luxepositie om te kiezen uit zes verschillende scholen. Hoe heeft hij zijn keuze bepaald?

“De stichting van de school in Loenen aan de Vecht, waar ik mijn derde- en vierjaarstages heb gelopen, wilde mij graag behouden. Maar op de school zelf was geen vacature en ik wilde graag in de regio Utrecht aan de slag. Ik heb vervolgens via meesterbaan.nl heel wat sollicitatiegesprekken gevoerd. Want je maakt natuurlijk gebruik van de luxepositie die je als starter in de huidige arbeidsmarkt hebt.”

Klik

Justin had een sterke voorkeur voor groep 7 en ervoer direct een klik bij het eerste gesprek met schooldirecteur Myrthe van Op De Groene Alm. “Het was online, maar we hadden direct een fijn gesprek. Luchtig, niet te zakelijk of formeel. Ook kon ik de onderwerpen ter sprake brengen die ik belangrijk vind. Een afspraak was snel gemaakt en de rondleiding door de school bevestigde mijn positieve indruk.”

Plussen en minnen

De school ligt middenin een normale, multiculturele woonwijk en is vrij nieuw, vertelt Justin. “Ik werd direct gegrepen door de losse sfeer, de collega’s, eigenlijk alles in en rond de school gaf mij een goed gevoel. Ik probeerde plussen en minnen op een rijtje te zetten, maar kwam erachter dat Op De Groene Alm vooral heel veel plussen scoorde.”

Criteria

Heeft hij nog tips voor andere starters die zich voorbereiden op sollicitaties? “Ga langs bij zoveel mogelijk scholen en steek daar je licht op. Breng voor jezelf in kaart welke criteria je belangrijk vindt: de populatie, de regio, de lesmethoden, de klassenindeling. Voordeel is dat je zo’n lijstje maar een keer hoeft op te stellen. Geef ook aan wat je zeker niet wilt. Dat schept duidelijkheid en helpt je in de selectie. Belangrijk voor mij was: welke school geeft het beste gevoel? Dat gaf de doorslag.”