Ik vind het heel belangrijk dat kinderen met plezier naar school komen

Don Kockelman
Leerkracht groep 8
KBS Wijzer aan de Vecht

De interactie met leerlingen vind ik fantastisch

Don Kockelman had ruim 10 jaar onderwijservaring toen hij vorig jaar, na een verhuizing, bij KBS Wijzer aan de Vecht startte. “Ik ben bewust op zoek gegaan naar een school die aansloot bij mijn kernwaarden plezier, autonomie en samenwerken” vertelt hij. “Die match vond ik bij Wijzer aan de Vecht. Daarbij is Wijzer aan de Vecht een kleine school met een hecht team. Dat maakt dat ik in korte tijd iedereen goed heb leren kennen en het prettig samenwerken is. ”

 

Groep 8

Als jongere deed Don vakantiewerk in het recreatieteam van een camping. Daar merkte hij hoe leuk hij het vond om voor een groep te staan. De keuze voor het basisonderwijs was voor hem logisch: “Ik kan nu zo’n gevarieerd scala aan kennis overdragen, dat is echt heel mooi” zegt hij. “Mijn hart ligt bij leerlingen in groep 7 en 8. De interactie met kinderen in deze leeftijd is fantastisch! In groep 8 bereid ik de kinderen voor op een toekomst in het VO en mogelijke vervolgopleidingen. En omdat ik ook muzikant ben, besteed ik extra aandacht aan de voorbereiding van de eindmusical.”

Plezier

Don vindt het heel belangrijk dat kinderen met plezier naar school komen. “Om dat te bereiken maak ik veel grapjes in de les en laat ik zo nu en dan de vaste kaders los. Daarbij ben ik heel duidelijk in wat ik van de leerlingen verwacht en doen we vaak sociale activiteiten die de onderlinge verbinding versterken.”

Is het nu al pauze?

Zijn mooiste momenten in de klas zijn als de kinderen de tijd vergeten, zoals laatst bij een speciale rekenles. ‘Meester, is het nu al pauze?’ zeiden ze. ‘Kunnen we dit eind van de dag nog een keer doen?’

Ook geniet hij van de begeleiding van leerlingen. Zoals de jongen die aangaf meer van scheikunde te willen weten. Don vertelt: “Ik heb voor hem wat leermiddelen gezocht. Nu staat deze jongen ’s ochtends als eerste bij de deur en werkt het liefst in de pauzes door. Prachtig om hem zo enthousiast te zien.”

Honkvast

De leerkrachten die al langer bij Wijzer aan de Vecht werken, kennen alle leerlingen en hun gezinnen. Die verbondenheid vindt Don heel bijzonder. “Goede samenwerking tussen ouders, kind en leerkracht is belangrijk, daar werk ik bewust aan door veel te communiceren met de ouders. “En ik ben ook honkvast” besluit hij. “Ik wil hier een lange periode blijven werken.”